Inte lätt alla gånger

Nu är första arbetsveckan efter semestern avklarad. En vecka som har varit intressant och bra på alla sätt. Många möten med olika personer. För oss som arbetar med människor i någon form av nöd, innebär det att ständigt ställas inför oväntade och ibland obegripliga situationer.

Många klagar på äldreomsorgen och visst kan klagomålen i en del fall vara helt berättigade. Men samtidigt vill jag påpeka att arbetet med att ta hand om svårt sjuka äldre är ett avancerat arbete och i dessa tider med ekonomi i svajning, både i kommuner och landsting, så finns det många som drabbas av mer eller mindre tråkiga konsekvenser.

Det kanske är så att vi har den uppfattningen att äldreomsorg innebär att ta hand om söta små tanter som vill ha hjälp att koka sitt kaffe. Så är det inte. De som vi inom omsorgerna tar hand om är precis som folk i allmänhet. Alltså trevliga, otrevliga, intelligenta, ointelligenta, dryga, generösa, snälla, dumma etc etc.

Lägg då på det svåra sjukdomar, inte sällan livshotande, så kanske man kan förstå det komplicerade i hela situationen. Vi har missbrukare med förstörda hjärnfunktioner som drabbas av demenssjukdomar. Vi har människor med depressioner, maniska tillstånd, abstinens, cancer i slutstadiet, andningshindrande sjukdomar som skapar den värsta ångest man kan tänka sig. 

Allt detta och mycket därtill ska den hårt arbetande omsorgspersonalen dagligen tackla och med kvalitet ta hand om. Personal som kanske inte har någon sorts vårdutbildning. Inte konstigt då att det går fel ibland. Att det som personal gör i god tro är så galet, att man inte tror att det är sant.

Jag är övertygad om att det i samhället finns ekonomiska medel, som skulle kunna omfördelas och komma de mest sjuka äldre till godo. Vi har alla ett ansvar att ställa frågor om detta till styrande politiker. Liksom vi har ett ansvar att uppmärksamma bristerna i vården.

Men vi har också ett ansvar att se det goda som många människor utför i sina yrken. Att uppmärksamma och belöna de under som faktiskt sker varje dag.

Annonser

3 thoughts on “Inte lätt alla gånger

  1. Visst finns det många aspekter att beakta inom vården men den erfarenhet vi har av hemtjänsten är tyvärr inte bra alls. Oftast är det inte personalens fel för de har en orimlig arbetssituation men det går ut över brukarna. Varje dag är det något som känns jobbigt eller blir fel och så tycker jag inte det ska vara. Nu vet jag att du inte arbetar med hemtjänsten men behövde skriva av mig. Jag vet också att det finns många som gör ett alldeles ypperligt jobb!

  2. Bra och viktigt inlägg, (även om jag alltid tycker att det låter dumt när man skriver ”viktigt”).

    Jag själv är trots min ledsnad över min mammas död glad över att hon fick så fin vård överlag, i hemmet först av hemtjänst/hemsjukvårdare och de sista veckorna på sjukhuset. ALLT är sannerligen inte dåligt när det gäller den vård äldre och sjuka får! Men det är tråkigt att det verkar kunna se så olika ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s